Hier vind je artikelen over konijnengedrag en tips om het leven van je langoor nog leuker te maken.

Schrijven over konijnen, hun training en hun gedrag vind ik een van de leukste dingen die er zijn. Hopelijk kan ik je op deze manier inspireren om het leven van jouw konijnen nog ietsje leuker te maken! Hieronder vind je mijn meest recente schrijfsels.

Zou je over een bepaald onderwerp graag een blog of artikel willen zien? Laat het me weten, dan ga ik ermee aan de slag.

Hartelijke groet,

Hester Stasse van Konijnenproblemen Opgelost

PS: Wil jij een seintje in je inbox als ik een nieuw artikel heb geschreven, een tip heb voor jou en je konijnen of een leuke actie heb? Meld je dan hier aan voor Inspiratie voor Jou en Je Konijnen.

Pretvoer = prutvoer

Ik heb het al eens vaker gehad over producten waarvan de fabrikanten en de dierenwinkel beweren dat je konijn ze nodig heeft, maar die juist gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken. Ook gemengd konijnenvoer dat nog bij zo'n beetje elke dierenwinkel of supermarkt te koop is, valt in die categorie.

 

Goedkoop is duurkoop

Het ziet er heel vrolijk uit met al die gekleurde stukjes en vlokken erin (echt pretvoer dus), konijnen vinden het heerlijk en het kost geen 💩. Nou ja, als je het koopt dan, want op termijn kan goedkoop duurkoop betekenen, maar daarover hieronder meer. Het probleem met dit voer is dat konijnen er weliswaar op aanvallen, maar selectief gaan eten. Ofwel ze laten de saaier gekleurde stukjes, de bruingroene korrels, liggen. En daar zitten nou juist stoffen in die heel belangrijk zijn voor je konijn als aanvulling op het hooi dat je hem elke dag geeft. Terwijl die vlokken en die vrolijk gekleurde stukjes niet goed zijn voor je konijn.

Konijnen zijn gemaakt om (gedroogd) gras en kruiden te eten. Hun lichaam is niet ingesteld op granen, ofwel de vlokken die je in pretvoer vindt. Vandaar dat ze grote problemen kunnen krijgen met hun tanden en/of hun darmstelsel als ze veel granen eten. En dat betekent hoge dierenartskosten of een konijn dat veel te vroeg overlijdt.

 

Chips, borrelnoten en selderij in the mix

Je zou gemengd voer kunnen vergelijken met een schaal waarin je chips, borrelnoten en stukjes selderij hebt gestopt. Zet je die neer op een feestje, dan zal je - behalve wat vreemde blikken - merken dat de chips en borrelnoten binnen de kortste keren op zijn, terwijl de selderij blijft liggen. Vul je vervolgens de schaal aan met meer chips en borrelnoten, dan verdwijnen die voordat je twee keer met je ogen kunt knipperen en blijft die selderij weer liggen. 🥳

 

Ditzelfde zie je bij je konijn: de granen en vrolijk gekleurde stukjes eet hij zo op, maar de biks laat hij liggen. En je konijn krijgt zo'n schaaltje gemengd voer elke dag voorgezet, terwijl jij meestal niet elke dag een feestje hebt. Gevolg: binnen de kortste keren is je konijn kogelrond, terwijl hij vaak nog last krijgt van diarree ook. Dat laatste kan weer leiden tot madenziekte, ofwel een bezoek aan de dierenarts of een dood konijn als je het te laat ontdekt.

 

Pretvoer is dus echt prutvoer

Vandaar dat ik je absoluut aanraad om konijnenvoer te kopen waar alles in dezelfde korrels is samengebracht. Dat ziet er misschien een stuk minder feestelijk uit en kost meer, maar je spaart jezelf hoge dierenartskosten en veel verdriet uit. Zelf gebruik ik konijnenvoer van Trovet (RHF Rabbit), maar ook Versele Laga (Cuni Complete), Beaphar (Care +) en Supreme (Science Selective Rabbit) maken prima voer dat selectief eten voorkomt en er zijn nog een paar merken die dat doen. Het belangrijkste is dat er veel vezels in zitten, omdat dat het beste voor je konijn is. 🐰👍 Let ook op dat je echt niet meer dan 20 g brokjes per kg lichaamsgewicht per dag geeft, want anders gaat je konijn minder hooi eten en hooi moet echt de hoofdmoot van zijn dieet vormen. Eventueel verdeel je die hoeveelheid over meerdere voerbeurten.

 

Veel plezier met je konijn(en)!

 

Hester, Konijnenproblemen Opgelost - Eerste Hulp bij Konijnengedragsproblemen

PS: Heb je vragen over welk voer je jouw konijn het beste kunt geven? Laat het me weten, dan geef ik je advies.

Heb je vragen over een van mijn artikelen?

Het zou zonde zijn om daarmee te blijven zitten, dus ik hoor graag van je!