Artikelen en tips

Hier vind je artikelen over konijnengedrag en tips om het leven van je langoor nog leuker te maken.

Het is weer ruitijd! De losse haren vliegen je om de oren!

Omdat je konijnen graag willen dat hun haar goed zit, wassen ze zichzelf vaak en dat betekent dat ze op dit moment een extra lading vacht binnenkrijgen. Dit kan tot verstoppingen leiden in de maag of darmen.

Even goed opletten dus wat voor keutels je konijnen produceren:
* zijn ze kleiner dan normaal?
* zien ze eruit als kettingen, verbonden door haren?
Dan is het oppassen geblazen, want dan dreigen ze een verstopping te krijgen.

Het eten van veel hooi en het drinken van water helpt je konijnen om de haren op een natuurlijke manier af te voeren. Zorg er dus zeker in de ruiperiode voor dat ze niet zonder hooi of water komen te zitten. Ennuh... eigenlijk geldt dat ze altijd toegang moeten hebben tot hooi en water. 😉

Je kunt je konijnen extra helpen bij het verharen door ze elke dag een of meer lijnzaadbrokjes te geven (de hoeveelheid hangt o.a. af van hun gewicht). Deze kan je bijvoorbeeld bij Chanty Place bestellen. Daar kan je overigens ook hooipakketten voor konijnen die slecht hooi eten vinden.

‼️ Keutelt een van je konijnen opeens helemaal niet meer, ga dan direct naar een konijnkundige dierenarts, want dan kan het helemaal mis zijn! ‼️

Veel plezier met je konijnen! 🐰😊🐰

Hester.

PS: Heb jij vragen over het gedrag van je konijn? En staat het antwoord niet in de checklist? Stuur me dan graag even een berichtje.

Konijnen zitten graag op de uitkijk

In het wild leven konijnen in holen onder de grond; dat weet iedereen. Maar wist je dat ze het ook graag wat hogerop zoeken?

Door ergens op te gaan zitten, hebben konijnen een prima uitzicht over hun omgeving. Zeker als ze een plek in de buurt hebben waar ze in geval van nood snel naartoe kunnen vluchten, of als ze een dakje boven hun kop hebben, zal een konijn zich veilig genoeg voelen om een zitplek uit te kiezen die boven de begane grond ligt.

Ik heb zelf verschillende mogelijkheden in mijn kamer en in de buitenren voor de konijnen om op te klimmen of te springen, en daar maken ze dankbaar gebruik van. Op de foto zie je Angel op de eerste verdieping van een kattenkrabpaal zitten. Ze kan daar echt uren blijven en ligt er zelfs zo nu en dan te slapen. Zo veilig voelt ze zich dus op die plek.

Heb je de mogelijkheid, zorg dan voor wat hoogteverschillen in de ruimte waar je konijnen de meeste tijd doorbrengen. Dat zullen ze zeker op prijs stellen!

Veel plezier met je konijnen!

Een hele goedkope manier om de nieuwsgierigheid van je konijnen te prikkelen

Krijg jij regelmatig een pakketje thuisgestuurd? Zet de verpakking dan vooral eens in je kamer of ren. Groot of klein, met gaten erin of zonder - zo'n nieuw ding zorgt er altijd voor dat je langoren geprikkeld worden om op onderzoek uit te gaan. En hebben ze hem eenmaal uitgebreid besnuffeld, er met hun kin overheen gestreken en hem opzij geduwd, dan is de kans groot dat ze er op of in gaan zitten. Een grote doos kan je nog interessanter maken door er met een hobbymes twee gaten in uit te snijden (konijnen houden ervan als er meer dan een in-/uitgang is). En anders maken je langoren die er zelf waarschijnlijk wel in.

Vinden jouw konijnen het supereng om de doos te benaderen? Strooi er dan eens een paar brokjes omheen. Grote kans dat ze hun angst binnen de kortste keren overwinnen.

Veel plezier met je konijnen!Huiskonijnen? Bescherm je kabels!

Hartstikke gezellig, zo'n koppel konijnen los in huis! Alleen is het wel een goed plan om je kabels te beschermen, anders kan dat voor gevaarlijke situaties zorgen. 😱⚡️

Het doorknagen van kabels is natuurlijk konijnengedrag. In het wild wonen konijnen in enorme holenstelsels. Als ze bij het graven daarvan een wortel van een boom of struik tegenkomen, "knippen" ze die even vakkundig door. Op die manier hoeven ze er niet omheen te graven en kunnen ze ongehinderd door hun gangen huppelen. Een electriciteitskabel heeft veel weg van een boomwortel en is dan ook geen enkel probleem voor de scherpe snijtanden van een konijn.

Met andere woorden, om ervoor te zorgen dat je kabels heel blijven en jij of je kinderen geen schok kunnen krijgen, is het belangrijk om er een beschermend jasje omheen te maken. Een van de makkelijkste, goedkoopste en stijlvolste manieren vind ik zelf om er een stuk doorzichtige tuinslang omheen te doen. Deze kan je in verschillende diameters per meter kopen bij een bouwmarkt als Hornbach.

Met een scherp mes snij je vervolgens de binnenkant van de tuinslang open, zodat je de kabel erin kunt doen. Het einde van de slang kun je met een stukje doorzichtige tape aan de stekker vastmaken zodat hij niet kan verschuiven. Een andere manier is om het eind met een stevig stukje binddraad vast te klemmen.

Heb je meerdere kabels lopen op een bepaalde plek in je kamer, dan kan je ofwel een stuk tuinslang met een grotere diameter, ofwel een kabelbeschermer gebruiken. Zorg er in het laatste geval wel goed voor dat deze niet open kan gaan staan, anders kunnen je langoren toch nog bij je kabels. Ook hierbij kunnen stukjes tape of binddraad uitkomst bieden.

Veel plezier met je huiskonijnen!

De beste voerbak is geen voerbak

Het zal je vast ook weleens zijn opgevallen: je hebt het voerbakje van je konijn(en) nog maar net neergezet en het is alweer leeg. Voor mij was dat de reden om naar alternatieven te gaan zoeken. En dan het liefst iets waardoor mijn langorige huisgenoten zowel langer bezig waren met eten, als dat ze er extra veel plezier in zouden hebben. Voerballen werkten prima, alleen waren ze niet makkelijk te vullen met een schep brokjes en daarnaast rolden ze te gemakkelijk onder de bank of kast.

Tijdens een van mijn zoektochten op internet kwam ik de Pipolino tegen. Een cilinder waarin je door te draaien een verschillend aantal gaatjes kunt kiezen waar het voer doorheen valt en waarbij je een klepje kunt openen om een schepje voer erin te doen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten: van Small voor kittens, cavia's en konijnen tot en met XXL voor paarden. Omdat ik de kleur van de kleinere modellen verschrikkelijk vond (roze, lichtgevend groen en babyblauw), heb ik het Large model (rood met zwart) gekozen en dat werkte fantastisch voor River en Angel (beide rond de 2 kg).

In de handleiding werd geadviseerd om te beginnen met alle gaatjes open en daar wat voer omheen te strooien, maar omdat Sunshine en River allang gewend waren aan voerballen en voerspelletjes, was dat veel te makkelijk voor hun. Ik heb dus al direct de cilinder zo ingesteld dat er maar een gaatje half open bleef. Aan het enthousiasme te merken waarmee ze achter de Pipolino aangingen en waarmee ze er dag in dag uit achteraan blijven rennen, valt het concept prima in de smaak. Bijkomend voordeel is dat de cilinder zo dik is dat hij niet onder de kast of de bank kan rollen, wat bij de meeste voerballen wel gebeurt. Ondanks dat ik 's ochtends en 's avonds een minimale hoeveelheid brokjes geef, zit er vaak nog steeds wat in als ik het klepje openmaak voor de volgende maaltijd.

Meerdere keren per dag zoeken River en Angel, ofwel samen ofwel alleen, de Pipolino op om te kijken of er nog iets in zit en rennen ze ermee door de kamer. Hierbij worden ze niet alleen fysiek maar ook mentaal uitgedaagd, bijvoorbeeld als hij tegen de muur is aangerold of een beetje klem is komen te zitten. De dierenarts is bijzonder te spreken over de fitheid en spiermassa van mijn langorige huisgenoten en zelf ben ik daar uiteraard ook hartstikke blij mee. Echt een dikke aanrader dus!

Veel plezier met je konijnen!

River met de Pipolino terwijl hij ligt uit te blazen van het er achteraanrennen.

Ook Silver en Angel zijn fans.

Heb je vragen over een van mijn artikelen?

Het zou zonde zijn om daarmee te blijven zitten, dus ik hoor graag van je!