Hier vind je artikelen over konijnengedrag en tips om het leven van je langoor nog leuker te maken.

Schrijven over konijnen, hun training en hun gedrag vind ik een van de leukste dingen die er zijn. Hopelijk kan ik je op deze manier inspireren om het leven van jouw konijnen nog ietsje leuker te maken! Hieronder vind je mijn meest recente schrijfsels.

Zou je over een bepaald onderwerp graag een blog of artikel willen zien? Laat het me weten, dan ga ik ermee aan de slag.

Hartelijke groet,

Hester Stasse van Konijnenproblemen Opgelost

PS: Wil jij een seintje in je inbox als ik een nieuw artikel heb geschreven, een tip heb voor jou en je konijnen of een leuke actie heb? Meld je dan hier aan voor Inspiratie voor Jou en Je Konijnen.


Waarom een koppeling met een jong konijn heel vaak mislukt

De afgelopen weken heb ik regelmatig mailtjes en chatberichten gekregen van konijneneigenaren met een jong konijnenkoppel dat plotseling was gaan vechten. Uiteraard ben ik hartstikke blij dat steeds meer mensen weten dat konijnen groepsdieren zijn en zich dus het beste voelen als ze een langorig maatje hebben. Alleen bestaan er best wel wat misverstanden over het vinden van een geschikte partner, heb ik gemerkt.

Een van die misverstanden is de gedachte dat je gewoon een jonkie moet zoeken en het dan wel goed komt. Dat lijkt inderdaad het geval. In het begin. Want jonge konijntjes vinden het heerlijk om tegen een ander konijn aan te kruipen. Maar zodra hij/zij in de puberteit komt, kan het alsnog mis gaan.


En konijnen hebben niet een, niet twee, maar drie puberteiten! 😳

De eerste is als ze geslachtsrijp worden op de leeftijd van 2 tot 3 maanden. De hormonen gaan opspelen en dat zorgt vaak voor spanningen. Op dat moment zijn ze echter nog niet volledig volgroeid, want dat is pas het geval als ze rond de 6 maanden oud zijn, het moment van de tweede puberteit. Mentaal volwassen worden ze vervolgens tussen de 9 en 14 maanden. Dat is ook het moment dat hun uiteindelijke karakter zich openbaart. En het is heel goed mogelijk dat dat karakter absoluut niet aansluit bij dat van het konijn waar ze mee gekoppeld zijn.

Het gebeurt dan ook vaak dat de derde wereldoorlog uitbreekt in je hok, ren of woonkamer zodra een konijn in zijn derde puberteit komt. Behalve dat ze het misschien niet eens zijn met de partner aan wie hun mens ze heeft uitgehuwelijkt, kunnen ze gedrag vertonen als voernijd, territoriaal gedrag, agressie, sloopgedrag en onzindelijkheid. Een beetje vergelijkbaar met menselijke pubers dus. 😉


Het is dan ook niet verwonderlijk dat er relatief veel konijnen tussen de 9 en 14 maanden worden afgestaan aan de verschillende opvangen.


Mijn tip is daarom om op zoek te gaan naar een maatje dat ongeveer een jaar oud is en je konijn daarmee te laten speeddaten . Dan weet je in ieder geval zeker welk karakter de nieuwe partner heeft en is de kans op een geslaagde koppeling het grootst. 🐰❤️🐰


Veel succes en plezier met je konijnen!


Hester, Konijnenproblemen Opgelost

PS: Hebben jouw konijnen huwelijksproblemen? Ik help jou en je konijnen graag om daar een oplossing voor te vinden.

Heb je vragen over een van mijn artikelen?

Het zou zonde zijn om daarmee te blijven zitten, dus ik hoor graag van je!