Checklist konijnengedrag

Met deze checklist kun je in twee stappen ( Wat zie je aan je konijn? en Wat doet je konijn? ) een beter idee krijgen over wat er met je konijn aan de hand zou kunnen zijn. Let op: er staat hier nadrukkelijk niet "wat er met je konijn aan de hand is", want een checklist kan natuurlijk geen consult bij een dierenarts of een konijnengedragsdeskundige vervangen. Bij twijfel en bij gedrag dat uit meerdere gedragselementen bestaat (dus bijvoorbeeld zowel overal aan knagen als voor je wegkruipen), raad ik je dan ook aan om eerst naar een konijnkundige dierenarts te gaan om uit te sluiten dat je konijn fysiek niet in orde is, en daarna een gecertificeerd Konijnengedragsadviseur of -therapeut in te schakelen.

Veel probleemgedrag wordt veroorzaakt doordat er niet is voldaan aan de natuurlijke behoeften van je konijn. Onder Wat heeft je konijn nodig? vind je meer informatie over dit onderwerp. Verder vind je korte artikelen over veelvoorkomende problemen bij konijnen leuke tips op de pagina Artikelen en Tips .

Staat het gedrag van jouw konijn er niet bij? Laat het me dan graag even weten via de mail, telefoon of het invulformulier , want dan vul ik de checklist daarmee aan.

Eet je konijn niet meer? Keutelt hij niet meer?

Een konijn dat langer dan 6 uur niet heeft gegeten, is ALTIJD een noodgeval. Ga zo snel mogelijk naar de dierenarts om je langoor te laten onderzoeken. Een konijn dat niet eet heeft vaak pijn of last van hoge stress, maar ook nieuw voer (zonder over te wennen van het oude) kan ervoor zorgen dat een konijn stopt met eten. Als je langoor niet eet, zullen zijn darmen stil komen te liggen en daardoor kan hij binnen 24 uur overlijden. Als de darmen stilliggen, zal je konijn niet meer keutelen, dus als dat (ook) het geval is, moeten je alarmbellen net zo hard gaan rinkelen.

Plotselinge gedragsverandering?

In de meeste gevallen zal dat komen doordat je konijn een lichamelijk probleem heeft. Maak een afspraak met een konijnkundige dierenarts om je konijn te laten onderzoeken.

Gaat het om twee (of meer) konijnen die plotseling met elkaar zijn gaan vechten en waarvan er één (of meer) rond de 9 maanden oud is? Dan is de kans groot dat de puberteit een rol speelt. Konijnen maken rond die tijd namelijk een karakterverandering door en dat kan ertoe leiden dat twee langoren die elkaar tot dat moment fantastisch vonden, elkaar plotseling niet meer kunnen luchten of zien. Dit is dan ook de reden dat het beter is om te wachten met een koppeling totdat beide dieren volwassen zijn geworden.

Als je al zo'n koppel hebt, dan is de enige oplossing meestal om de konijnen te scheiden (let op: met hun scherpe tanden kunnen ze elkaar ernstig verwonden aan de oren en geslachtsdelen!) en voor beide een nieuwe partner te zoeken. Heb je daar geen plek voor, dan kan je één van de twee omruilen voor een geschiktere partner. Omdat dit probleem regelmatig voorkomt, zijn er veel konijnenopvangen die je hierbij kunnen helpen.

Wat zie je aan je konijn?

In tegenstelling tot bijvoorbeeld honden, laat een prooidier als een konijn meestal niet duidelijk zien dat het ziek is. Logisch, want in de natuur valt een konijn dat zich anders gedraagt extra op en zal hij snel "het haasje" worden. En als je langoor wel duidelijk laat merken dat hij zich niet lekker voelt, ben je vaak al te laat. Daarentegen is er ook gedrag dat er zeker voor de beginnende konijnenbezitter misschien alarmerend uit zal zien, maar dat dat helemaal niet is.

Valt er dan helemaal niets te zien aan een konijn dat niet helemaal gezond is? Gelukkig wel. Zowel aan zijn buitenkant als aan zijn gedrag kun je aflezen hoe hij zich voelt. Vertoont je langoor een of meer van de punten onder De Buitenkant, Geluid en Gedrag die hier te vinden zijn, dan is het belangrijk om hem door een dierenarts te laten onderzoeken.

Wat doet je konijn?

Zeker als je nog niet zo lang konijnen in je huis of tuin hebt, zal je je regelmatig op je hoofd krabben over wat ze doen. Maar ook als je al jaren ervaring hebt, kan het gebeuren dat hun gedrag je voor een raadsel stelt. Hier vind je een overzicht van het meest voorkomende konijnengedrag en wat het kan betekenen.

Wat heeft je konijn nodig?

Als je ervoor zorgt dat je zoveel mogelijk aan de natuurlijke behoeften van je konijn voldoet en zijn gezondheid goed in de gaten houdt, dan kan hij rustig een jaar of 10 worden (Vlaamse reuzen een jaar of 6). Gelukkig weten steeds meer mensen wat langoren nodig hebben om zich goed in hun vel te voelen: Relatie, Ruwvoer, Ruimte, Rust, Water, Inentingen en Natuurlijk gedrag - RRRRWIN dus. Hier vind je een korte beschrijving van elke behoefte.

Lukt het je niet om zelf iets aan het gedrag van je langoor te veranderen, dan kun je hulp aan huis of op afstand krijgen van gecertificeerd Konijnengedragstherapeut Hester Stasse . Ook als je vragen hebt over het gedrag van je konijn, kun je contact opnemen met Hester .

Heb je een vraag over het gedrag van je konijn? Algemene vragen kun je stellen via het contactformulier , telefoon (op werkdagen), WhatsApp , mail , of Facebook Messenger . En daar geef ik dan GRATIS een (algemeen) antwoord op. Voor uitgebreide tips en gedetailleerde vragen kunnen we beter telefonisch afspreken tegen een tarief van 22,50 euro per halfuur, want dan heb ik vaak meer achtergrondinformatie nodig om je echt goed te kunnen helpen.

NB: Ik streef ernaar om binnen 2 werkdagen te antwoorden.

Voor vragen over gedrag waarvan je vermoed dat er een lichamelijk probleem achter zit, of als je konijn al een aantal uren niet heeft gegeten of gekeuteld, raadpleeg je een konijnkundige dierenarts. In het laatstgenoemde geval MET SPOED, want als je langer wacht kan het te laat zijn voor je konijn...