Wat heeft je konijn nodig?

Als je ervoor zorgt dat je zoveel mogelijk aan de natuurlijke behoeften van je konijn voldoet en zijn gezondheid goed in de gaten houdt, dan kan hij rustig een jaar of 10 worden (Vlaamse reuzen en andere grote rassen een jaar of 6). Gelukkig weten steeds meer mensen wat langoren nodig hebben om zich goed in hun vel te voelen: Relatie, Ruwvoer, Ruimte, Rust, Water, Inentingen en Natuurlijk gedrag - RRRRWIN dus. Hierbij een korte beschrijving van elke behoefte als geheugensteuntje:

Relatie

Wilde konijnen zijn sociale dieren die in een groep leven. Ook de meeste tamme konijnen voelen zich het beste als ze een konijnenmaatje hebben. De meest ideale combinatie is die van een gecastreerde ram en een of meer (gecastreerde) voedsters, maar ik ken ook mensen die twee gecastreerde rammen bij elkaar hebben zitten en zelf heb ik twee ongecastreerde voedsters samen gehad. Vaak is het alleen een stuk moeilijker om die te koppelen.

Overigens is het niet zo dat je konijn genoegen neemt met elk willekeurig maatje. Net als mensen hebben ze met de ene soortgenoot wel een klik en met de andere niet. Veel konijnenopvangen bieden dan ook de mogelijkheid om je konijn te laten speeddaten, zodat hij of zij zelf een nieuwe partner kan uitkiezen.

Ruwvoer

De maag en darmen van een konijn zijn gemaakt om de hele dag kleine beetjes vezelig plantenmateriaal zoals gras te verwerken. Zit hij langere tijd zonder zulk voedsel, dan raken zijn darmen leeg en kunnen die stil komen te liggen. Als dat gebeurt, kan je konijn binnen 24 uur doodgaan. Daarom is het belangrijk dat je langoor altijd toegang heeft tot ruwvoer, het liefst hooi.

Let op: heeft je konijn langer dan 6 uur niet gegeten, dan is het verstandig om je dierenarts om raad te vragen. Heeft hij langer dan 12 uur niet gegeten, dan moet je zo snel mogelijk naar de dierenarts.

Ruimte

Kijk je naar een konijn, dan zullen je behalve zijn lange oren, ook zijn grote achterpoten opvallen. Die achterpoten zijn in feite de motor van je konijn. Door heel hard te rennen en daarbij op de meest onverwachte momenten een sprong de andere kant uit te maken, weet een wild konijn roofdieren te ontwijken. Maar ook tamme konijnen hebben genoeg ruimte nodig om een sprintje te kunnen trekken. Daarom is het belangrijk dat je konijn zich minimaal 3 uur per dag vrij kan bewegen.

Dit betekent overigens niet dat je je konijn de rest van de tijd in een heel klein hokje of kooitje kunt stoppen. De afmetingen van een hok of kooi hangen af van de (uiteindelijke) grootte van je konijn en het aantal konijnen waarmee hij zijn ruimte deelt. Het grootste konijn moet daarbij rechtop kunnen zitten zonder zijn kop te stoten en 3 keer kunnen huppelen voordat hij tegen de tegenoverliggende wand aanstoot.

Let op: gedragsproblemen als aan het hok knagen, in de tralies bijten, agressiviteit richting hokgenoten en/of jou, onzindelijkheid, met de voerbak gooien en spullen kapotmaken, hebben heel vaak te maken met een te klein verblijf.

Rust

Behalve dat een konijnenverblijf groot genoeg moet zijn, is het heel belangrijk dat je konijn een plek heeft om zich terug te trekken. Zorg er dus voor dat er in het verblijf een plek is waar je langoor languit kan liggen zonder dat hij jou ziet. Konijnen zitten graag een aantal uren per dag ongestoord te dommelen, maar ze vinden het ook fijn om zich te kunnen verstoppen als ze denken dat er gevaar dreigt. Net als een wild konijn dat zijn hol in vlucht dus.

Water

Net als alle dieren hebben konijnen water nodig, het liefst op zo'n manier aangeboden dat ze de hele dag kunnen drinken wanneer ze maar willen. Uit onderzoek is gebleken dat konijnen die water in een drinkfles krijgen, minder drinken dan konijnen waarbij het water in een bakje zit. Minder drinken verhoogt de kans op nierproblemen, dus kies als het even kan voor een waterbakje dat je konijn niet kan omgooien.

Inentingen

Helaas kunnen konijnen besmet raken met een aantal konijnenziektes waaraan ze in de meeste gevallen binnen korte tijd doodgaan: myxomatose, RHD en RHD2. Gelukkig is het mogelijk om je langoor te laten inenten tegen deze virussen: een keer per jaar tegen myxomatose en RHD en twee keer per jaar (op dit moment) tegen RHD2. Op deze manier voorkom je dat je konijn ziek wordt of zal het in ieder geval minder ziek worden en een besmetting overleven. Veel dierenartsen combineren het enten met een check-up van je konijn, zodat je zeker weet dat hij/zij gezond is.

Sommige mensen met binnenkonijnen denken dat intenten voor hun dieren niet nodig is. Omdat de ziektes ook kunnen worden overgebracht door vliegen, muggen en vlooien, is een konijn dat nooit buiten komt echter niet 100% veilig. Ook als je vaak in gebieden wandelt waar wilde konijnen leven, is het mogelijk dat het virus via je schoenzolen of bijvoorbeeld de poten van je hond mee naar binnen wordt gebracht. Enten is dus zeker aan te raden.

Natuurlijk gedrag: knagen en graven

Konijnen zijn weliswaar geen knaagdieren, maar ze hebben wel van nature de behoefte om regelmatig ergens op te knagen. Zorg je niet voor alternatieven als wilgentakken, dan gaan ze zelf op zoek naar iets waar ze hun tanden in kunnen zetten: de randen van hun hok, de tralies van hun kooi, maar ook de plinten in je woonkamer, het behang of de tafelpoten kunnen prima knaagobjecten zijn.

Ook graven is een geliefde konijnenbezigheid die onderdeel uitmaakt van natuurlijk konijnengedrag. Voedsters doen dit in de regel nog liever dan rammen, maar andersom komt het ook voor. Heb je dus de mogelijkheid om een zandbak in je tuin of op je balcon te zetten, dan maak je je konijn blij. Een goed alternatief voor binnenkonijnen is een bak of doos met papiersnippers waarin ze naar hartelust kunnen scheuren en graven.

Wil je een tip zodat je konijn zich nog beter in zijn vel gaat voelen?

Stuur me een beschrijving van hoe je langoor op dit moment woont, wat hij eet, wat voor maatje hij heeft en wat hij overdag zoal doet via het invulformulier, en ik stuur je een gratis tip.