Over mij

Dieren...

...zijn misschien wel de belangrijkste rode draad in mijn leven. Van kleins af aan heb ik me verdiept in de kenmerken en het gedrag van veel verschillende diersoorten, waarbij konijnen, paarden, wolven en roofvogels me het meest fascineerden. Ik wilde zo graag weten wat er in hun koppen omging en het frustreerde me dat ik niet "gewoon" een gesprek met ze kon aanknopen.

Ook de beweegredenen van mensen boeiden me mateloos. Ik vond het niet altijd even logisch dat mensen reageerden zoals ze reageerden, en ontdekte gaandeweg dat er veel parallellen waren met het gedrag van dieren.

Vanaf het moment dat ik kon lezen heb ik stapels boeken verslonden over dieren- en mensengedrag en was ik aan de tv gekluisterd als er een natuurfilm te zien was. Daarnaast ging ik vaak naar dierentuinen en natuurgebieden om dieren te observeren en volgde ik een groot aantal workshops en leergangen om mijn inzicht in hun gedrag te vergroten. Ongemerkt leerde ik op die manier ook een heleboel over mezelf en andere mensen...

Gecertificeerd Konijnengedragstherapeut

Van mijn passie heb ik mijn werk gemaakt: onder de naam Very Important Horse (voorheen Man en Paard Coaching) coach ik vooral perfectionisten om de lat op de juiste hoogte te leggen en daarbij zet ik paarden in. Naast gecertificeerd Gedragstherapeut voor Konijnen ben ik tevens afgestudeerd als Gedragstherapeut voor Paarden - beide aan de Tinley Academie voor Dier en Gedrag. Verder ben ik in april 2018 geslaagd voor de opleiding tot Instructeur Paard en Gedrag bij E-quine.com. Het begeleiden van paardeneigenaren om beter te leren communiceren met hun paard en het schrijven en spreken daarover doe ik met veel vuur.

Mijn adviezen zijn altijd wetenschappelijk onderbouwd en hebben hun effectiviteit in de praktijk bewezen.


Paarden en konijnen? Die combinatie klinkt in eerste instantie misschien wat vreemd. Maar mensen die niet veel over de edele viervoeters weten zullen versteld staan hoeveel overeenkomsten deze twee diersoorten met elkaar hebben, dus zo'n rare combinatie is het niet. Sterker nog, ik heb al vaak kennis over paardengedrag kunnen gebruiken bij het interpreteren van wat mijn konijnen deden en omgekeerd.

Co-coach Levi en ik.

Met konijnen...

...kwam ik al vroeg in contact. Op mijn derde verjaardag kreeg ik Knabbeltand (links) van een tante. Sinds dat moment zijn er nog vele langoren gevolgd, elk met zijn of haar unieke persoonlijkheid en gebruiksaanwijzing.

Op dit moment...

...deel ik mijn huis en tuin met Silver (links) en Angel (rechts). Letterlijk, want die twee lopen 24 uur per dag los door de woonkamer en in een grote ren in de tuin als de temperatuur het toelaat.