Hier vind je artikelen over konijnengedrag en tips om het leven van je langoor nog leuker te maken.

Schrijven over konijnen, hun training en hun gedrag vind ik een van de leukste dingen die er zijn. Hopelijk kan ik je op deze manier inspireren om het leven van jouw konijnen nog ietsje leuker te maken! Hieronder vind je mijn meest recente schrijfsels.

Zou je over een bepaald onderwerp graag een blog of artikel willen zien? Laat het me weten, dan ga ik ermee aan de slag.

Hartelijke groet,

Hester Stasse van Konijnenproblemen Opgelost

PS: Wil jij een seintje in je inbox als ik een nieuw artikel heb geschreven, een tip heb voor jou en je konijnen of een leuke actie heb? Meld je dan hier aan voor Inspiratie voor Jou en Je Konijnen.


Konijn kopen?

Konijn kopen? Adopteer, koop alsjeblieft niet meer!


Regelmatig krijg ik mailtjes van mensen die in de dierenwinkel of bij een fokker een lief klein konijntje hebben gekocht. Na thuiskomst worden ze nieuwsgierig naar hun nieuwe huisgenootje en zoeken ze op internet naar meer informatie. Supergoed natuurlijk! Alleen komen ze er dan al gauw achter dat konijnen eigenlijk groepsdieren zijn en realiseren ze zich dat ze misschien beter twee langoortjes hadden kunnen kopen, alhoewel de verhalen die ze vervolgens tegenkomen over koppelproblemen niet bepaald hoopvol zijn. Vandaar dat ze contact opnemen met mij om te vragen wat nu wijsheid is.


Bovenstaande en veel andere problemen waar mensen die voor het eerst een konijn in huis nemen tegenaanlopen hadden voorkomen kunnen worden als ze naar de opvang waren gegaan in plaats van naar een dierenwinkel of konijnenfokker. Alleen merk ik uit de mailtjes die ik krijg dat sommige mensen een weinig positief beeld hebben van langoren die in de opvangen zitten. En dat er heel wat mythes blijken te zijn rond het in huis nemen van volwassen konijnen. Misschien goed om daar eens wat duidelijkheid in te scheppen.


“In de opvang zitten enkel afdankertjes die iets mankeren”

Een van de misvattingen over de konijnen die je in een konijnenopvang kunt adopteren is dat het allemaal dieren zijn waar iets mis mee is. Konijnen die niemand meer wil hebben omdat ze bijten. Konijnen die een poot of een oog missen. Of die extra zorg nodig hebben omdat ze een of andere ziekte onder de leden hebben. Oude konijnen die niet meer lang te leven hebben. Natuurlijk zal er weleens een konijn in de opvang zitten dat iets mankeert - wat overigens niet betekent dat het geen superleuke aanvulling van je familie kan zijn - maar mijn ervaring is dat de meerderheid gezond is en nog vrij jong. Het komt regelmatig voor dat mensen allergisch blijken te zijn of naar het buitenland gaan verhuizen en ze met pijn in hun hart hun konijnen moeten afstaan. Of dat de dierenwinkel twee vrouwtjes heeft verkocht ( wat overigens meestal geen goed idee is ), maar er een een mannetje bleek te zijn en het vrouwtje plotseling een nestje had. Of dat wat in eerste instantie zo’n leuk jong koppel leek in de puberteit ruzie kreeg, waardoor een van de partners ingeruild moest worden voor een ander.


Zulke tweede kanskonijnen zijn maar wat blij met een gouden huisje.


“Alleen een jong konijn kan je tam maken”

Een hardnekkige mythe die ik regelmatig hoor is dat een volwassen konijn niet tam te maken zou zijn. Natuurlijk leert een jong dier bepaalde dingen makkelijker dan als hij volwassen is, maar in hoeverre een konijn graag geaaid wordt en er zelf voor kiest om bij je te komen zitten, hangt sowieso af van zijn karakter, zijn ervaring met mensen en de manier waarop jij met hem omgaat. Konijnen zijn prooidieren en vinden het daarom erg spannend om opgepakt te worden. Dat is tenslotte de manier waarop een roofdier met ze omgaat. Ga jij op de grond zitten en geef jij je konijn de ruimte om jou in zijn eigen tempo te ontdekken, dan zullen ze je sneller gaan vertrouwen dan wanneer jij ze telkens optilt om te aaien. Dat geldt overigens ook voor getraumatiseerde langoren. Het heeft even geduurd, maar uiteindelijk kwam Ginger, een voedstertje dat me vanwege haar heftige verleden telkens aanviel toen ze bij me kwam, zelf naast me liggen terwijl ik op de grond tv zat te kijken en kon ik haar uitgebreid aaien.


“Alleen een jong konijn kan je zindelijk maken”

Ook niet waar. Mogelijk komt dit misverstand uit de honden- of kattenwereld, maar ik merk dat er veel mensen zijn die een jong konijn willen omdat ze denken dat een volwassen konijn niet zindelijk gemaakt kan worden. Zelf heb ik ondertussen al een heel aantal volwassen konijnen in huis genomen en stuk voor stuk snapten ze binnen de kortste keren dat het de bedoeling was om hun plas en keutels in de toiletbak te doen die ik daarvoor in een rustig hoekje had neergezet. Het enige wat ik hoefde te doen was een paar van hun keutels in die bak te leggen en te zorgen voor wat hooi in of bij de bak. Vervolgens telden zij zelf 1+1 op en was het geregeld.


“Alleen een jong konijn kan je koppelen”

Deze mythe kwam ik recent tegen toen iemand in een mail terloops opmerkte dat ze maar geen maatje ging zoeken voor haar konijn omdat die al volwassen was. Voor konijnen geldt echter precies hetzelfde als voor mensen: als hun partner overleden is of als ze niet goed bij hun eerste man of vrouw pasten, dan kunnen ze prima opnieuw verliefd worden. En langoren zijn net zo kieskeurig als mensen wat betreft met wie het wel of niet klikt, dus kan je ze beter zelf hun nieuwe partner laten uitkiezen. De meeste konijnenopvangen hebben daarom ook de mogelijkheid om met je weduwe, weduwnaar of pas gescheiden konijn op speeddate te komen.


Voorkomen is beter dan verhelpen

Gelukkig zijn er steeds meer mensen die zich van tevoren al inlezen om alles te weten te komen over konijnen en gelijk naar een konijnenopvang gaan om een leuk langorenduo te adopteren. Overweeg jij om een konijn te adopteren, verdiep je dan eerst in wat er allemaal bij komt kijken om zo’n dier in je huis of tuin te hebben, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Op internet en in de bibliotheek valt er genoeg te lezen over dit onderwerp. Mocht je toch nog twijfelen, dan geef ik je graag advies ( kijk onder "Hulp bij konijn kopen" voor meer informatie). Samen zoeken we uit welke konijnen het beste bij jou en de situatie bij je thuis passen en bespreken we hoe je ervoor kunt zorgen dat ze blij zijn en blijven. Grote kans dat ook jij dan kiest om een konijn te adopteren bij de opvang in plaats van er eentje te kopen.


Veel plezier met je konijnen!

Hester, Konijnenproblemen Opgelost

Heb je vragen over een van mijn artikelen?

Het zou zonde zijn om daarmee te blijven zitten, dus ik hoor graag van je!